SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: KAMBING BERIANI
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
1 kg paha kambing (dibersihkan)
250 gm rempah beriani
150 ml minyak masak
2 biji tomato (dibelah 4)
2 btg serai (diketuk)
Garam
dan gula secukup rasa
Bahan
A
10 biji bawang merah (dimayang)
5 biji bawang putih (dimayang)
Bahan
B
3 ktum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 btg kulit kayu manis
5 inci halia (dihiris)
3 biji cili hijau
3 biji cili merah
Bahan
D
2 btg daun ketumbar (dikisar)
2 btg daun bawang (dikisar)
30 gm pati tomato / tomato puri
2 btg daun ketumbar (dikisar)
2 btg daun bawang (dikisar)
30 gm pati tomato / tomato puri
Bahan
E
50 ml susu cair
50 ml santan
Bahan F
20 gm kismis
20 gm biji gajus
2 btg daun ketumbar
2 btg daun sup
50 ml susu cair
50 ml santan
Bahan F
20 gm kismis
20 gm biji gajus
2 btg daun ketumbar
2 btg daun sup
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Panaskan
minyak dan masukkan bahan A dan B. Tumis sehingga naik bau dan kekuningan.
2.Masukkan
rempah beriani dan tumis sehingga masak.
3.Kemudian
masukkan bahan-bahan C, buah tomato dan juga serai.
4.Masak
sehingga naik bau wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan D.
5.Selepas
itu, masukkan kambing dan kacau sehingga sebati dengan bahan-bahan tadi.
Pastikan daging masak.
6.Apabila
daging telah masak, masukkan bahan-bahan E dan diikuti bahan F. Biar sehingga
mendidih.
7.Perasakan
garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment