SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: RICE DHALL
KUANTITI PER __10___ PAX
BAHAN-BAHAN
2 kg beras
basmathi (dicuci dan ditos)
2 liter air
10 cmb minyak sapi
1 tin susu cair
300 gm kacang dhall
(direndam dengan air)
1 tkai daun pudina
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Bahan
A (dimayang halus)
5 cm halia
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan
B
2 btg kulit kayu
manis
5 biji buah pelaga
5 biji bunga
cengkih
3 ktm bunga lawang
KAEDAH
PENYEDIAAN
1.Panaskan
minyak sapi.
2.Tumiskan
bahan A dan Bahan B sehingga ia agak garing dan naik bau.
3.Kemudian,
masukkan air, susu cair, kacang dhall dan garam secukup rasa berserta
dengan
daun pandan.
4.Akhir
sekali, masukkan beras. Masak nasi seperti biasa.
5.Apabila
nasi hampir kering, kecilkan api dan masukkan daun pudina.
No comments:
Post a Comment