SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: SUP RASSAM
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
Stok
ikan bilis 2
liter
Tomato 5
bj ( hiris/ramas )
Bawah
besar 1biji
( tumbuk )
Bawang
putih 2
ulas ( tumbuk )
Lada
hitam 1
tbsp ( tumbuk )
Jintan
putih 1
tspn (tumbuk )
Daun
kari 1
tangkai
Air
asam jawa 3
tbsp
KAEDAH
PENYEDIAAN:
|
|||
1
|
Tumis bahan tumbuk hingga
naik bau bersama daun kari.
|
||
2
|
Masukkan semua bahan biar
mendidih perisakan.
|
||
3
|
Jika suka boleh lah
ditambah ikan bawal yang telah digoreng masukkan dalam sup tadi
|
No comments:
Post a Comment