SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: APAM BALIK
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung naik sendiri
¼ cawan gula
½ sudu kecil soda bikarbonat
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan susu segar
½ sudu kecil baking powder
Inti:
Inti:
1 tin jagung krim
1 cawan kacang tumbuk
1 cawan gula
Sedikit mentega
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Campurkan semua bahan untuk membuat apam balik, gaul sehingga sebati, biarkan 3-4 jam.
2. Panaskan acuan , sapukan hanya sedikit mentega dan tuang sedikit (lebih kurang satu senduk) adunan tadi di atas pan, layang kan, ikut putaran jam secara bulatan.
3. Letakkan di atasnya mentega, gula, kacang dan jagung. Tunggu sehingga apam masak dan lipatkan separuh dan angkat.
No comments:
Post a Comment