SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: PANEER
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
1 lit
susu segar penuh krim (freshmilk)
½ cmt
asid sitrik / jus lemon
½ cwn
air suam
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Panaskan susu di dalam periuk.
2.Ketika menunggu susu menggelegak, kacau asid sitrik di
dalam mangkuk bersama air
suam.
3.Apabila susu menggelegak, masukkan campuran asid sitrik
dan air ke dalam susu
tersebut.Kecilkan api dan kacau perlahan tanpa henti sehingga susu
betul-betul pekat.
4.Tutup api setelah susu tadi berketul dan terasing dari
cecair kekuningan.
5.Tapis campuran tersebut dengan menggunakan kain muslin
yang bersih.
6.Lalukan air pada campuran tersebut untuk lebih kurang 1
minit, kemudian tekan
campuran tersebut untuk mengeluarkan lebihan air.
7.Letakkan kain muslin yang berisi campuran tadi di atas
penapis supaya cecair dari
campuran itu benar-benar keluar. Proses ini memakan
masa antara 15 – 20 minit.
8.Untuk membuat paneer menjadi ketulan yang cantik, ikat
kain muslin yang berisi
campuran tadi. Kemudian letakkan di bawah benda berat.Selepas itu,
paneer boleh
dipotong kiub untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment