Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

PANEER


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: PANEER
KUANTITI PER __4___ PAX
 


BAHAN-BAHAN

1 lit susu segar penuh krim (freshmilk)
½ cmt asid sitrik / jus lemon
½ cwn air suam

KAEDAH PENYEDIAAN

1.Panaskan susu di dalam periuk.
2.Ketika menunggu susu menggelegak, kacau asid sitrik di dalam mangkuk bersama air 
   suam.
3.Apabila susu menggelegak, masukkan campuran asid sitrik dan air ke dalam susu 
   tersebut.Kecilkan api dan kacau perlahan tanpa henti sehingga susu betul-betul pekat.
4.Tutup api setelah susu tadi berketul dan terasing dari cecair kekuningan.
5.Tapis campuran tersebut dengan menggunakan kain muslin yang bersih.
6.Lalukan air pada campuran tersebut untuk lebih kurang 1 minit, kemudian tekan 
   campuran tersebut untuk mengeluarkan lebihan air.
7.Letakkan kain muslin yang berisi campuran tadi di atas penapis supaya cecair dari 
   campuran itu benar-benar keluar. Proses ini memakan masa antara 15 – 20 minit.
8.Untuk membuat paneer menjadi ketulan yang cantik, ikat kain muslin yang berisi 
   campuran tadi. Kemudian letakkan di bawah benda berat.Selepas itu, paneer boleh 
   dipotong kiub untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment