SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: BIHUN GORENG NIK MAT
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
600 gm Mihun (yang telah direndam)
100 gm Udang segar
300 gm Dada ayam (dihiris halus)
200 gm hirisan daging
200 gm kobis bunga (dihiris)
200 gm sawi
40 gm fish cake
100 gm taugeh
40 gm daun bawang
20 gm daun ketumbar
20gm bawang goreng
2 biji telur
Garam
Serbuk lada
BAHAN-BAHAN UNTUK PASTE:
125 gm bawang merah (dikisar)
50 mg bawang putih (dikisar)
12 gm gula batu (dikisar)
250 gm cili merah (dikisar)
250gm cili sos
125ml minyak sayuran
50 gm sos tiram
60 gm air asam jawa
50 gm kicap manis
5 gm garam
40 ml stok ayam
50 ml fish sos
30 gm belacan
40 gm udang kering
10 gm secukup rasa maggi
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Mihun direndam selama 1 jam dan ditoskan airnya.
2. Buatkan paste untuk mihun. Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak dan masukkan bahan-bahan yang lain, masak sehingga pekat.
3. Ambil 6 sudu besar paste dan panaskan dalam kuali, masukkan dada ayam, hirisan daging, udang dan fish cake. Masukkan telur.
4. Masukkan mihun, tuangkan sedikit stokayam dan kacau sehingga mihun lembut dan masak.
5. Masukkan bahan selebihnya dan kemudian rasa.
6. Hiaskan dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment