Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

LAKSA PENANG


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: LAKSA PENANG
KUANTITI PER __4___ PAX

 BAHAN-BAHAN
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam,direbus sehingga lembut dan toskan.

 Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung 

Bahan untuk di kisar
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
15 biji tangkai cili kering – di rebus dan di kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
50 gm Timun
50 gm Bawang besar- di mayang halus
50 Daun selom – di mayang halus
50 gm Nenas – potong dadu
1 tangkai Bunga kantan
1 biji Telur rebus
10 gm Cili api
2 biji  limau nipis

KAEDAH PENYEDIAAN

1.Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air
   rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2.Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3.Bila mendidih, masukkan semua yang di kisar tadi.. Masak semua bahan tersebut. 4.Perasakan dengan garam dan gula.
5.Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan -  bahan tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.

No comments:

Post a Comment