SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: LAKSA PENANG
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
Sebungkus
laksa..direndam beberapa jam,direbus sehingga lembut dan toskan.
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ekor ikan kembung
Bahan untuk di kisar
5 ulas
bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
15 biji tangkai cili kering – di rebus dan di kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
50 gm Timun
50 gm Bawang besar- di mayang halus
50 Daun selom – di mayang halus
50 gm Nenas – potong dadu
1 tangkai Bunga kantan
1 biji Telur rebus
10 gm Cili api
2 biji limau nipis
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
15 biji tangkai cili kering – di rebus dan di kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
50 gm Timun
50 gm Bawang besar- di mayang halus
50 Daun selom – di mayang halus
50 gm Nenas – potong dadu
1 tangkai Bunga kantan
1 biji Telur rebus
10 gm Cili api
2 biji limau nipis
KAEDAH
PENYEDIAAN.
1.Ikan kembung
dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air
rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2.Panaskan
semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3.Bila mendidih,
masukkan semua yang di kisar tadi.. Masak semua bahan tersebut. 4.Perasakan
dengan garam dan gula.
5.Untuk
menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan - bahan
tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
No comments:
Post a Comment