SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: PULUT KUNING
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
560 gram beras pulut – dibesih dan ditoskan
250 ml santan – dari sebiji kelapa
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji bunga lawang
250 ml santan – dari sebiji kelapa
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkeh
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Daun pandan
200 ml air
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Rendam pulut dengan serbuk kunyit semalaman.
2.Ratakan pulut dan rempah serta daun pandan dalam
2.Ratakan pulut dan rempah serta daun pandan dalam
pengukus.Kukus selama 15 minit atau hingga tiga suku masak.
3.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk atau loyang.
4.Tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan garam ke dalam
3.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk atau loyang.
4.Tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan garam ke dalam
pulut dan gaul hingga rata.
5.Kemudian ratakan semula pulut ke dalam pengukus tadi dan kukus
lagi selama 15-20 minit.Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment