SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: NASI BERIANI
KUANTITI PER __10___ PAX
BAHAN-BAHAN
2 kg beras
basmathi (dicuci dan ditoskan)
2 liter air
1 tin susu
cair
100 gm rempah
briyani (dijadikan pes)
10 cmb minyak
sapi
15 ulas bawang
merah (dimayang halus)
7 ulas bawang
putih (dimayang halus)
5 cm halia
(dimayang halus)
1 cmt pewarna
kuning
2 helai daun
pandan
250 gm yoghurt
2 cmb air
mawar
Bahan
A
2 btg kulit
kayu manis
3 biji bunga
lawang
5 biji buah
pelaga
5 biji bunga
cengkih
Bahan
B
100 gm kacang
gajus (digoreng kekuningan)
50 gm kismis
hitam
50 gm bawang
goreng
50 gm daun
ketumbar
50 gm daun
pudina
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Panaskan minyak sapi.
2.Tumiskan bahan yang telah dimayang
halus sehingga naik bau dan kekuningan.
3.Kemudian masukkan pes rempah briyani,
tumis sehingga pecah minyak.
4.Selepas itu, masukkan bahan A, air,
susu cair, yoghurt, air mawar, daun pandan dan garam
secukup rasa. Kacau.
5.Masukkan pula beras dan kacau sehingga
rata.
6.Selepas air beras kering, perlahankan
api dan tutup periuk dengan rapat.
7.Apabila nasi telah masak, gaulkan nasi
dengan titisan pewarna kuning dan juga dengan
bahan B.
8.Tutup semula periuk tersebut untuk
selama lebih kurang 8 – 10 minit lagi.
9.Selepas itu nasi boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment