SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
LOCAL DELIGHT SAVOURI
NAMA RESIPI: MURTABAK
KUANTITI PER __10___ PAX
BAHAN-BAHAN
KULIT MURTABAK: (lihat resepi roti canai)
INTI MURTABAK:
300g mince meat
2 bawang besar-potong dadu
3 bawang putih-potong dadu
4 sb rempah kari
Garam dan perasa secukupnya
**1 bawang-potong nipis-nipis
**6 biji telur-atau secukupnya
KUAH BAWANG:
*1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis-nipis
*cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
Campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.
KAEDAH PENYEDIAAN
Inti Murtabak
1) Tumis bawang, bawang putih, daging kisar, rempah kari dan perasa. Masak sehingga kering
2) Bila bahan sudah suam, campurkan bahan ** kacau hingga sebati
3) Tebarkan doh roti, atau tarik nipis-nipis, masukkan sedikit inti dan lipat
4) Goreng dengan api perlahan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment