Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

DALCA


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: DALCA
KUANTITI PER __8___ PAX



BAHAN-BAHAN

200      gm       kacang dal (direndam sebentar)
200      gm       minyak sapi
3          biji        kelapa (dijadikan santan)
6          biji        ubi kentang (dipotong dadu)
2          biji        lobak merah (dipotong dadu)
3          biji        terung bulat (dipotong dadu)
150      gm       rempah kari (dijadikan pes)

Bahan A
2          btg       kulit kayu manis
5          biji        buah pelaga
3          biji        bunga lawang
2          tkai      daun kari
    
Bahan B
10        ulas      bawang merah (dikisar halus)
5          ulas      bawang putih (dikisar halus)

Bahan C
100      gm       kacang bendi (dipotong panjang 5 cm)
300      gm       kacang panjang (dipotong panjang 5 cm)
5          biji        tomato (dipotong kepada 6 bahagian)




KAEDAH PENYEDIAAN 
1.Rebuskan kacang dal tersebut selama lebih kurang 1 – 3 jam atau sehingga ia 
   betul-betul empuk.
2.Panaskan minyak sapi / ghee dan tumis bahan A sehingga naik bau.
3.Selepas itu, masukkan bahan B, tumis sehingga ia agak kekuningan.
4.Kemudian, masukkan pes rempah, tumis sehingga ia pecah minyak.
5.Masukkan santan serta bahan yang telah dipotong dadu. Kacau.
6.Apabila bahan tadi empuk, masukkan kacang dal dan tunggu hingga kuah memekat.
7.Akhir sekali, masukkan bahan C dan tunggu sehingga ia mendidih.
8.Perasakan secukupnya sebelum api ditutup untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment