SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: DALCA
KUANTITI
PER __8___ PAX
BAHAN-BAHAN
200 gm kacang
dal (direndam sebentar)
200 gm minyak
sapi
3 biji kelapa
(dijadikan santan)
6 biji ubi
kentang (dipotong dadu)
2 biji lobak
merah (dipotong dadu)
3 biji terung
bulat (dipotong dadu)
150 gm rempah
kari (dijadikan pes)
Bahan
A
2 btg kulit
kayu manis
5 biji buah
pelaga
3 biji bunga
lawang
2 tkai daun
kari
Bahan B
10 ulas bawang
merah (dikisar halus)
5 ulas bawang
putih (dikisar halus)
Bahan C
100 gm kacang
bendi (dipotong panjang 5 cm)
300 gm kacang
panjang (dipotong panjang 5 cm)
5 biji tomato
(dipotong kepada 6 bahagian)
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Rebuskan kacang dal tersebut selama lebih kurang 1 – 3 jam
atau sehingga ia
betul-betul empuk.
2.Panaskan minyak sapi / ghee dan tumis bahan A sehingga
naik bau.
3.Selepas itu, masukkan bahan B, tumis sehingga ia agak
kekuningan.
4.Kemudian, masukkan pes rempah, tumis sehingga ia pecah
minyak.
5.Masukkan santan serta bahan yang telah dipotong dadu.
Kacau.
6.Apabila bahan tadi empuk, masukkan kacang dal dan tunggu
hingga kuah memekat.
7.Akhir sekali, masukkan bahan C dan tunggu sehingga ia
mendidih.
8.Perasakan secukupnya sebelum api ditutup untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment