Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

KESARI



SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: KESARI
KUANTITI PER __4___ PAX



BAHAN-BAHAN
250gm Tepung Suji
125ml Susu Segar
50gm Gajus
750ml Air
1 Tbsp Minyak Sapi
270gm Gula
50gm Kismis
Vermicelli - patahkan
Safron untuk warna

KAEDAH MENYEDIAKANNYA

1.Goreng tepung suji tanpa minyak sebentar.
2.Susu, air dan gula dididihkan dan masukkan saffron.
3.Masukkan tepung suji, vermicelli dan kacau sampai masak dan pekat.
4.Gorengkan kismis dan gajus dengan minyak sapi.
5.Masukkan sebahagian minyak sapi bersama sebahagian gajus dan kismis tadi dalam
   adunan.
6.Masukkan dalam bekas/ loyang untuk disetkan dan tabur atasnya dengan kismis dan gajus
   yang selebihnya tadi.
7.Tekan kedalam supaya ianya tidak keluar.

No comments:

Post a Comment