SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: KESARI
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
250gm Tepung
Suji
125ml Susu
Segar
50gm Gajus
750ml Air
1 Tbsp Minyak
Sapi
270gm Gula
50gm Kismis
Vermicelli -
patahkan
Safron untuk
warna
KAEDAH MENYEDIAKANNYA
1.Goreng tepung
suji tanpa minyak sebentar.
2.Susu, air dan
gula dididihkan dan masukkan saffron.
3.Masukkan
tepung suji, vermicelli dan kacau sampai masak dan pekat.
4.Gorengkan
kismis dan gajus dengan minyak sapi.
5.Masukkan
sebahagian minyak sapi bersama sebahagian gajus dan kismis tadi dalam
adunan.
6.Masukkan dalam
bekas/ loyang untuk disetkan dan tabur atasnya dengan kismis dan gajus
yang
selebihnya tadi.
7.Tekan kedalam
supaya ianya tidak keluar.
No comments:
Post a Comment