Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

SATAR


MALAYSIAN CUISINE
LOCAL DELIGHT SAVOURI
NAMA RESIPI: SATAR
KUANTITI PER __5___ PAX


BAHAN-BAHAN
400 g isi ikan Tenggiri atau lain (dibuang kulit & tulang)
100 ml air asam jawa (dari 1 camt asam jawa)
8 biji buah keras
2 cm halia, dicincang halus
3 biji bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dicincang
150 g kelapa parut putih
garam
1/2 camca gula
1 camt belacan
2-3 biji lada merah, dicincang
1-2 camt serbuk lada
1 helai daun salam, dimayang
1 helai daun kunyit, dimayang
Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)

KAEDAH PENYEDIAAN
1)    Rebus isi ikan hingga masak, angkat dan hancurkan. Campur dengan semua bahan.
2)    Bentukan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 camca campuran ikan.
3)    Bungkus kemas dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.
4)    Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar. Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti pulut udang).
5)    Masa membakarnya, harus bijak dan api jangan terlalu kuat dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.

No comments:

Post a Comment