SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: MIHUN SUP
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN UNTUK STOK
1 no tulang ayam
500 tulang rawan
1 biji lobak merah
3 batang saderi
2 biji bawang besar
1 no sup bunjut
BAHAN TUMISAN
3 sudu minyak masak
50 gm rempah sup
1 cm hirisan halia
50gm bawang besar
2 ulas bawang putih
ISI MIHUN
600gm mihun
12 ekor udang segar
200 gmisi ayam
200gm hirisan daging rebus
120gm cendawan butang
100 gm cendawan tiram
2 biji telur rebus
2 biji tomato
80gm saderi
80 gm lobak merah
HIASAN:
80gm tauhu goreng
120 gm hirisan lobak merah, cili dan daun bawang
40 gm bawang goreng
SAMBAL KICAP
50ml kicap pekat manis
50gm cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam. Serbuk lada, sedikit gula dan perahan limau.
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Masukkan tulang ayam, tulang rawan bersama lobak merah, saderi, bawang besar dan sup bunjut. Isikan air sehingga atas tulang-tulang tadi. Biarkan mendidih dan stok tadi menjadi separuh. Rebus isi ayam dan daging untuk digunakan kemudian nanti.
2. Mihun hendaklah direndam terlebih dahulu selama 1 hingga 2 jam untuk melembutkannya.
3. Tumis remah sup bersama bawang dan halia sehingga naik bau. Masukkan lobak merah, saderi, tomato, cendawan dan stok. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam.
4. Celur mihun ke dalam stok dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan sup.Hiaskan di atasnya sayuran, isi ayam, daging dan bahan-bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment