Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

AYAM MASSALA,


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: AYAM MASSALA
KUANTITI PER __4___ PAX


BAHAN-BAHAN

1.5       kg        ayam (dicuci bersih dan dipotong)
15        biji        tomato (dijadikan tomato concasse)
10        cmb     minyak sapi
3          tkai      daun ketumbar (dimayang)
3          cmb     rempah massala
15        ulas      bawang merah
5          cm       halia
10        ulas      bawang putih                  dikisar
2          cm       kunyit hidup 


KAEDAH PENYEDIAAN

1)      Panaskan minyak sapi, dan tumis bahan kisar serta rempah massala sehingga naik bau dan garing.
2)      Kemudian masukkan tomato concasse, tumis sehingga ia garing.
3)      Masukkan ayam dan tunggu sehingga ianya agak kering.
4)      Akhir sekali masukkan daun ketumbar serta perasakan secukupnya.

No comments:

Post a Comment