Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

PURI DAN KUAH DAL


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: PURI DAN KUAH DAL
KUANTITI PER __4___ PAX


 
BAHAN-BAHAN PURI
1          cwn     tepung gandum
½        cwn     tepung serbaguna
¼        cmt      garam
Minyak sayuran
Air suam (suhu bililk)

BAHAN-BAHAN KUAH DAL
1          cwn     kacang dal
2          btng     lobak merah (dipotong kasar)
1          biji        terung (dipotong kasar)
2          biji        kentang (dibelah dadu)
1          cmb     serbuk kunyit
3          biji        cili hijau (dipotong besar)
3          cmb     minyak (untuk menumis)
garam & gula sesedap rasa

Bahan A
1          inci       halia (dimayang)
3          biji        bawang putih (dimayang)
5          biji        bawang kecil (dimayang)
1          tkai      daun kari
5          biji        bunga cengkih
3          ktum    bunga lawang
1          btg       kulit kayu manis
1          cmt      biji sawi 

KAEDAH PENYEDIAAN PURI

1.Campurkan tepung gandum, tepung serbaguna, 1 camca teh minyak sayuran dan garam 
   di dalam mangkuk.
2.Gaul dan uli campuran tadi sehingga menjadi doh. Masukkan air sedikit demi sedikit 
    ketika menguli. Uli doh sehingga kenyal agar doh tersebut mudah digelek.
3.Uli doh antara 8 – 10 minit dan kemudian rehatkan antara 15 – 25 minit.
4.Selepas itu, uli doh tersebut menjadi doh-doh kecil sebesar biji bola ping pong.
5.Gelek doh-doh kecil tersebut menjadi kepingan bulat berdiameter 3 inci.
6.Kemudian goreng di dalam minyak panas yang banyak.
7.Apabila kepingan doh tadi / puri telah menggelembung dan kekuningan, bolehlah 
   diangkat dan ditoskan minyaknya sebelum dihidang.


 KAEDAH PENYEDIAAN KUAH DAL

1.Rebus kacang dal di dalam periuk. Apabila mendidih masukkan serbuk kunyit. Kacau.
2.Apabila kacang dal dah agak empuk, masukkan lobak merah dan kentang ke dalam 
   rebusan dal tersebut. Teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
3.Kemudian masukkan pula terung dan cili hijau. Teruskan merebus lagi sehingga terung 
   masak.
4.Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak.
5.Kemudian tumiskan bahan A sehingga layu dan naik bau. Kemudian curahkan ke dalam 
   rebusan dal tadi.
6.Rasakan garam dan gula secukupnya. Tutup api.




No comments:

Post a Comment