SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: GAJJAH KI HALWA
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
200 gm Lobak merah- parut kasar
100 ml susu segar
75 gm gula pasir
20 gm badam- celur, buang kulit dan
cincang
40 gm gajus-belah dua & goreng
garing dengan minyak sapi
2 tbsp air mawar
20 gm kismis/sultana
4 biji buah pelaga-ambil bijinya
sahaja
1.Masukkan lobak
merah dan susu ke dalam periuk, masak dengan api sederhana.
2.Apabila hampir
kuning, masukkan gula, minyak sapid an air mawar.
3.Apabila gula
larut, perlahankan api dan masukkan badam cincang, masak lagi 5 minit.
4.Masukkan
kismis dan setelah hampir kuning, masukkan gajus dan kacau hingga adunan
tidak
melekat pada periuk.
5.Angkat dan
taburkan biji buah pelaga. Tuang adunan ke dalam loyang kecil dan biarkan
sejuk.
6.Potong bentuk
wajik atau 4 segi. Hiaskan dengan ceri.
No comments:
Post a Comment