Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

GAJJAH KI HALWA


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: GAJJAH KI HALWA
KUANTITI PER __4___ PAX

  
BAHAN-BAHAN
200 gm Lobak merah- parut kasar 
100 ml susu segar
75 gm gula pasir  
20 gm badam- celur, buang kulit dan cincang
40 gm gajus-belah dua & goreng garing dengan minyak sapi
2 tbsp air mawar
20 gm kismis/sultana
4 biji buah pelaga-ambil bijinya sahaja

KAEDAH MENYEDIAKANNYA.

1.Masukkan lobak merah dan susu ke dalam periuk, masak dengan api sederhana.
2.Apabila hampir kuning, masukkan gula, minyak sapid an air mawar.
3.Apabila gula larut, perlahankan api dan masukkan badam cincang, masak lagi 5 minit.
4.Masukkan kismis dan setelah hampir kuning, masukkan gajus dan kacau hingga adunan
   tidak melekat pada periuk.
5.Angkat dan taburkan biji buah pelaga. Tuang adunan ke dalam loyang kecil dan biarkan
   sejuk.
6.Potong bentuk wajik atau 4 segi. Hiaskan dengan ceri.

No comments:

Post a Comment