Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

LAKSAM



SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: LAKSAM
KUANTITI PER __4___ PAX



BAHAN-BAHAN UNTUK LAKSAM
250 gm tepung beras
80 gm tepung gandum
270 ml air suam

KAEDAH PENYEDIAAN
1.Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk
   mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus 
   sampai masak.
2.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan 
   licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai 
   masak. Ulang sampai habis adunan


 BAHAN –BAHAN UNTUK KUIH LAKSAM
500 gm Ikan kembong (direbus,dibuang tulang dan di kisar )

2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar                                                  di kisar
1 camt lasa hitam
200 ml Santan
200 ml air rebusan ikan.
2 keping Asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula merah
Bahan ulam
50 gm timun,
50 gm kacang panjang
50 gm taugeh
50 gm daun kesum
2 biji cili merah
2 biji limau kasturi
10 gm belacan yang di bakar.

KAEDAH PENYEDIAAN

1.Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air 
   rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2.Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3.Bila mendidih, masukkan semua yang di kisar tadi.. Masak semua bahan.kemudian
   masukkan santan.Perasakan dengan garam dan gula.
4.Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan untuk 
   ulam . Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.


No comments:

Post a Comment