SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: LAKSAM
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN UNTUK
LAKSAM
250
gm tepung beras
80
gm tepung gandum
270
ml air suam
KAEDAH PENYEDIAAN
1.Gaulkan
semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk
mengelak
dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus
sampai masak.
2.Bila
dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan
licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke
atas tudung periuk lain dan kukus sampai
masak. Ulang sampai habis adunan
BAHAN –BAHAN UNTUK KUIH LAKSAM
500 gm Ikan kembong (direbus,dibuang tulang dan di kisar )
2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar di kisar
1 camt lasa hitam
200 ml Santan
200 ml air rebusan ikan.
2 keping Asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula merah
Bahan ulam
50 gm timun,
50 gm kacang panjang
50 gm taugeh
50 gm daun kesum
2 biji cili merah
2 biji limau kasturi
10 gm belacan yang di bakar.
KAEDAH
PENYEDIAAN.
1.Ikan kembung
dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air
rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2.Panaskan
semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3.Bila
mendidih, masukkan semua yang di kisar tadi.. Masak semua bahan.kemudian
masukkan santan.Perasakan dengan garam dan gula.
4.Untuk
menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan untuk
ulam . Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
No comments:
Post a Comment