Search This Blog

Thursday, 20 October 2011

PUTU MAYAM


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: PUTU MAYAM
KUANTITI PER __4___ PAX


BAHAN-BAHAN
1 kg tepung beras                                                                  
1.5 liter air
100 gram kelapa parut
100 gram gula merah
Sedikit pewarna kuning
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa

KAEDAH PENYEDIAAN
1. Didihkan air. Masukkan tepung beras. Gaul sehingga sebati.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian. Masukkan pewarna kuning pada 1 bahagian,   
    pewarna kuning pada 1 bahagian dan biarkan biasa pada satu bahagian lagi.
3.Perapkan adunan selama 4 jam.
4. Panaskan pengukus.
5. Masukkan adunan tepung beras ke dalam acuan. Tekan ke dalam pengukus. Kukus   
    selama 5 minit.
6. Setelah masak, hidangkan bersama gula merah dan kelapa yang digaul dengan garam

No comments:

Post a Comment