SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: PUTU MAYAM
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung beras
1.5 liter air
100 gram kelapa parut
100 gram gula merah
Sedikit pewarna kuning
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
1.5 liter air
100 gram kelapa parut
100 gram gula merah
Sedikit pewarna kuning
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Didihkan air. Masukkan tepung beras. Gaul sehingga sebati.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian. Masukkan pewarna kuning pada 1 bahagian,
pewarna kuning pada 1 bahagian dan biarkan biasa pada satu bahagian lagi.
pewarna kuning pada 1 bahagian dan biarkan biasa pada satu bahagian lagi.
3.Perapkan adunan selama 4 jam.
4. Panaskan pengukus.
5. Masukkan adunan tepung beras ke dalam acuan. Tekan ke dalam pengukus. Kukus
selama 5 minit.
6. Setelah masak, hidangkan bersama gula merah dan kelapa yang digaul dengan garam
selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment