Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

VADDAI


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: VADDAI
KUANTITI PER __4___ PAX


 BAHAN-BAHAN
115gm Kacang Dhall  - 90gm tumbuk halus dan 25gm tumbuk kasar
1 biji  Kuning telur- dipukul
3 ulas Bawang merah- chopped
2 biji Cili merah- roughly chopped
1 biji Cili hijau- roughly chopped
10 helai Daun kari- chopped
½ tbsp Jintan manis-
½ tbsp Jintan Putih-
Garam
Minyak masak
Daun pisang

KAEDAH MENYEDIAKANNYA
1.Rendam kacang dhall semalaman. Toskan tumbuk.
2.Campurkan dhall dengan bahan cincang dan tumbuk.
3.Gaulkan kuning telur.
4.Sapukan minyak keatas daun pisang ambil doh dan bentukkan leper dan bulat.
5.Gorengkan hingga perang.
6.Angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment