SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: MI HAILAM
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
Mi kuning (dicelur separuh masak)
Bahan-bahan tumis:
3 sudu besar minyak masak
1.2 biji bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 inci halia (dihiris halus)
5-6 tangkai cili padi (diketuk)
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
Stok ayam maggi secukup rasa
1 ½ sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
Sedikit gula
PERENCAH:
Ayam/daging
Udang
Bebola ikan
Pucuk jagung
Lobak merah
Kobis
Lada benggala hijau dan merah
2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan air)
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia sehingga garing.
2. Masukkan ayam atau daging. Goreng sehingga separuh masak. Kemudian masukkan bebola ikan serta udang dan goreng sehingga separuh masak juga.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, stok ayam dan kicap masin. Kacau sos tersebut.
4. Masukkan serbuk lada hitam secukup rasa. Cili api yang diketuk dimasukkan sekali.
5. Tambahkan air mengikut banyak kuah yang dikehendaki.
6. Tambahkan sedikit gula. Bila kuah sudah mendidh, masukkan sayur-sayuran.
7. Sebelum menutup api, bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung bagi memekatkan kuah. Hidangkan dengan menuang kuah ke atas mi yang dicelur.
No comments:
Post a Comment