SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: MI KUAH
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
2 bungkus mi kuning (dicelur)
500gm udang direbus
500 gm daging direbus
3 biji kentang (direbus dan dikisar)
2 biji keledek (direbus dan dikisar)
100gm (taugeh)
100 gm sawi (dicelur)
Bawang besar dan bawang putih (dikisar)
Cili boh
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
100 gm bebola ikan (dipotong dan digoreng)
4 keping tauhu (dipotong dan digoreng)
1 sudu the lada hitam (ditumbuk halus)
Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
Bawang merah (jadi bawang goreng)
Limau nipis
Garam, gula dan minyak masak
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya dan asingkan ketepi. Ambil kepala dan kulit udang dan kisarkan. Kemudian tapis air kepala udang tadi dan satukan dengan air rebusan yang sedia ada.
2. Panaskan minyak dan tumis cili boh dan bawang yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan kentang dan keledek yang telah dikisar bersama air rebusan daging dan sir rebusan udangyang telah disimpan tadi.
4. Masukkan gula, garam, kacang tanah dan lada hitam.
5. Biarkan mendidih dan tutup api.
6. Setelah selesai semuanya, hidangkan mi bersama tauhu, bebola ikan, udang, hirisan daging, sawi,taugeh, daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
7. Perahkan limau nipis.
No comments:
Post a Comment