Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

NASI GORENG CINA


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: NASI GORENG CINA
KUANTITI PER __4___ PAX


BAHAN-BAHAN
4 pinggan nasi putih
20 ekor udang basah
240gm isi ayam
200gm sayur campur
4 biji telur
5 ulas bawang merah kecil-dikisar
2 ulas bawang putih -  dikisar
3 sudu sos tiram
1 sudu fish sos
1 sudu minyak bijan
Garam dan serbuk lada sulah
HIASAN
Daun salad
Timun
Hirisan carrot
Tomato

CILI POTONG
10 batang cili merah atau cili padi
5 sudu kicap cair

KAEDAH PENYEDIAAN
1)      Panaskan minyak, tumiskan bawang yang telah dikisar, masukkan udang basah, isi ayam, yang telah dipotong dadu dan sayur campur, masukkan sos tiram dan kacau beberapa minit.
2)      Masukkan telur sambil kacau
3)      Masukkan nasi, garam dan serbuk perasa, gaulkan rata-rata.
4)      Masukkan minyak bijan dan fish sos di sekeliling kuali, jangan taburkan di atas nasi supaya ianya sekata bila digaulkan.
5)      Bila dah masak, angkat dan hidangkan di atas pinggan bersama hiasannya.
6)      Potong cili merah atau cili padi dan campurkan dengan kicap cair. Hidangkan bersama nasi tadi.

No comments:

Post a Comment