SIJIL
MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN
CUISINE
NAMA
RESIPI: GULAB JAMUN
KUANTITI
PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
130
gm Tepung Gandum
2
tbsp Susu Tepung
1
tsp baking powder
1
tbsp minyak sapi
50
ml air
Jadikan sirap
125
gm air
200
gm gula
1
helai daun pandan
KAEDAH
MENYEDIAKANNYA.
Untuk sirap
1.larutkan gula dalam air
di atas api sederhana. Kacau sentiasa.
2.Renih selama 10 minit, kacau hingga
pekat.
Untuk doh
1.Campurkan kesemua ramuan kering dan
dengan menggunakan hujung jari, adun minyak
sapi ke dalam ramuan tersebut.
2.Masukkan air dan uli adunan hingga
menjadi doh yang lembut. Biarkan 30 minit pada
suhu bilik.
3.Bentukkan menjadi bebola-bebola kecil.
4.Panaskan minyak banyak, dan goring
dalam kuali sehingga keemasan.
5.Angkat dan masukkan sirap. Biarkan
sejuk.
No comments:
Post a Comment