Search This Blog

Monday, 24 October 2011

ROTI TELUR


SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
LOCAL DELIGHT SAVOURI
NAMA RESIPI: ROTI TELUR
KUANTITI PER __2___ PAX


BAHAN-BAHAN
1 ½    cawan tepung gandum
1 sudu besar susu pekat
secubit garam
½  - 1 cawan air
1 sudu besar minyak/marjerin/mentega
marjerin/mentega-untuk salutan
3 biji telur – dipukul (gunakan 1 biji telur untuk 2 keping roti canai)
Minyak-untuk menggoreng

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Campurkan tepung, garam dan susu pekat. Gaul sebati.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung hingga doh tidak melekat di tangan.
  3. Masukkan pula minyak/marjerin/mentega. Uli hingga menjadi doh yang lembut.(Jika doh lembik, tambahkan sedikit tepung)
  4. Tutup doh dengan kain lembab/´cling film´ selama 30 minit.
  5. Bahagikan doh tadi kepada 6 bebola kecil. Salutkan setiap bebola kecil tadi dengan marjerin/mentega. Simpan beberapa jam sebelum digunakan.
  6. Sapukan minyak/mentega di meja kerja dan di tangan. Ambil sebiji bebola, leperkan dan tebar/tarik menjadi bentuk 4 segi. Letakkan telur yang telah dipukul di tengah-tengah. Balutkan.
  7. Goreng dengan api sederhana dengan sedikit minyak sambil dibalik-balikkan hingga masak.

No comments:

Post a Comment