SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
LOCAL DELIGHT SAVOURI
NAMA RESIPI: ROTI TELUR
KUANTITI PER __2___ PAX
BAHAN-BAHAN
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu besar susu pekat
secubit garam
½ - 1 cawan air
1 sudu besar minyak/marjerin/mentega
marjerin/mentega-untuk salutan
3 biji telur – dipukul (gunakan 1 biji telur untuk 2 keping roti canai)
Minyak-untuk menggoreng
KAEDAH PENYEDIAAN
- Campurkan tepung, garam dan susu pekat. Gaul sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung hingga doh tidak melekat di tangan.
- Masukkan pula minyak/marjerin/mentega. Uli hingga menjadi doh yang lembut.(Jika doh lembik, tambahkan sedikit tepung)
- Tutup doh dengan kain lembab/´cling film´ selama 30 minit.
- Bahagikan doh tadi kepada 6 bebola kecil. Salutkan setiap bebola kecil tadi dengan marjerin/mentega. Simpan beberapa jam sebelum digunakan.
- Sapukan minyak/mentega di meja kerja dan di tangan. Ambil sebiji bebola, leperkan dan tebar/tarik menjadi bentuk 4 segi. Letakkan telur yang telah dipukul di tengah-tengah. Balutkan.
- Goreng dengan api sederhana dengan sedikit minyak sambil dibalik-balikkan hingga masak.
No comments:
Post a Comment