SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: AYAM TIKKA
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
1.5 kg dada
ayam (dipotong kiub dan dibersihkan)
2 cmb bawang putih
(dimayang)
1 cmb halia
(dimayang)
1 ½ cwn tairu
/ yoghurt
3 cmb tomato puree
3 cmt serbuk jintan
manis
3 cmt serbuk cili
9 biji cili hijau
(dimayang halus)
2 cmt jus limau
nipis
Garam secukup rasa
KAEDAH
PENYEDIAAN
1. Perap
ayam dengan kesemua bahan selama lebih kurang 1 jam.
2. Selepas 1 jam, cucuk ayam tersebut
dengan lidi.
3. Panggang di atas pemanggang dengan api
sederhana sehingga masak.
4.Lebihan perapan tadi dimasak di atas
api dan dicurahkan ke atas ayam ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment