Search This Blog

Tuesday, 25 October 2011

INDIAN FESTIVE CUISINE



SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE

NAMA RESIPI: AYAM TIKKA
KUANTITI PER __4___ PAX

 
BAHAN-BAHAN 

1.5       kg        dada ayam (dipotong kiub dan dibersihkan)
                        2          cmb     bawang putih (dimayang)
                        1          cmb     halia (dimayang)
                        1 ½     cwn     tairu / yoghurt
                        3          cmb     tomato puree
                        3          cmt      serbuk jintan manis
                        3          cmt      serbuk cili
                        9          biji        cili hijau (dimayang halus)
                        2          cmt      jus limau nipis
Garam secukup rasa


KAEDAH PENYEDIAAN

1. Perap ayam dengan kesemua bahan selama lebih kurang 1 jam.
2. Selepas 1 jam, cucuk ayam tersebut dengan lidi.
3. Panggang di atas pemanggang dengan api sederhana sehingga masak.
4.Lebihan perapan tadi dimasak di atas api dan dicurahkan ke atas ayam ketika menghidang.

No comments:

Post a Comment