SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: MI GORENG
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN
600g mee kuning (dicelur separuh masak)
2 ekor sotong
6 ekor udang basah
3 pokok sawi
1 sb pes lada kering
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
2 cawan air panas
3 ulas bawang putih(dicincang halus)
garam, gula
cuka
gula & garam
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap.
2. Masuk sotong dan udang, gaulkan sebati.Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula dan garam .Kacau biar sekata.
3. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa.Masukkan mi kuning dan gaul sebati.
4. Masukkan pula sawi.Kecilkan api & biar selama 4minit.
5. Kemudian gaul sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mi, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.
6. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering.Taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
No comments:
Post a Comment