SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
LOCAL DELIGHT SAVOURI
NAMA RESIPI: OTAK-OTAK
KUANTITI : 6 - 8 PAX
BAHAN-BAHAN
250 gm ikan tengiri
250 gm udang (dibersihkan belakangnya)
1 labu bawang besar (dicincang halus)
2 biji telur (dipukul)
1 biji kelapa (diparut dan diambil santan pekat)
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
½ sudu the sebbuk perasa
4 helai daun kunyit (dihiris)
4 helai daun limau purut
30 helai daun pisang 16cm x 18cm
1 cm kuniyt hidup
2 camca besar serbuk cili
5 biji cili merah
3 batang serai
2 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
½ belacan
Sedikit lengkuas
KAEDAH PENYEDIAAN
1) Potong ikan dan buangkan tulangnya.
2) Kisar ikan dan udang hingga lumat, keluarkan dari pengisar dan masukkan garam.
3) Masukkan bawang, telur dan bahan-bahan yang telah ditumbuk serta kacaukan.
4) Masukkan santan, gula, daun kunyit dan limau limau purut. Gaulkan sehingga sebati.
5) Layurkan daun pisang diatas api supaya lembut.
6) Letakkan adunan itu diatas daun pisang (5-7 sudu bagi setiap bahagian) dan lipatkan. Matikan setiap hujung lipatan daun pisang dengan menggunakan lidi.
7) Bakar diatas dapur arang atau griller.
No comments:
Post a Comment