SIJIL MODULAR KEBANGSAAN
MALAYSIAN CUISINE
NAMA RESIPI: BIHUN GORENG PUTIH ‘SINGAPURA’
KUANTITI PER __4___ PAX
BAHAN-BAHAN KISAR
1 biji Bawang besar
5 ulas bawang putih
30 gm halia
BAHAN-BAHAN
1 pkt Mee Hoon
20 ekor udang
1 btg lobak merah
½ biji kobis
100 gm taugeh
20 gm daun bawang
10 gm daun sup
1 pkt fish cake
1 tbsp sos ikan
1 tsbp sos tiram
1 tbsp minyak bijan
100ml stok ayam/kiub pati ayam
Serbuk lada hitam
Garam
Minyak masak
2 biji telur
KAEDAH PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
2. Masukkan udang segar bersama lobak merah, kobis dan taugeh yang telah dihiris halus.
3. Masukkan fish cake yang telah dipotong halus dan gaulkan sehingga rata.
4. Masukkan mihun dan sedikit stok ayam, kacau sehingga mihun lembut dan tuangkan sos ikan, sos tiram, minyak bijan, garam dan serbul lada secukup rasa.
5. Gaulkan sehingga masaka rata dan masukkan ke dalam pinggan.
6. Hiaskan di atasnya dengan daun bawang, daun sup, bawang goreng dan hirisan telur goreng.
7. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment